ÎNAINTE SĂ COMAND
Alergiile alimentare clasice IgE
În cazul unei alergii clasice de tip I sistemul imunitar produce anticorpi specifici IgE (imunoglobuline din clasa E). Formarea acestor anticorpi este corelată cu o reacție alergică imediată. Simptomele sunt vizibile la intervale de câteva secunde sau minute: inflamație acută, dificultăți de respirație, erupții cutanate, mâncărimi sau chiar șoc anafilactic. Cineva care suferă de o alergie alimentară de tip I poate identifica ușor alimentul declanșator, deoarece simptomele apar imediat. Așadar, un test de sânge nu este neapărat necesar pentru a identifica acest tip de alergie. Testările IgE sunt făcute in principal pentru confirmarea diagnosticului. ImuPro nu detectează alergiile alimentare de tip I.
Alergiile alimentare întârziate IgG
În cazul unei alergii alimentare de tip III sistemul imunitar produce anticorpi specifici IgG (imunoglobuline din clasa G). Acești anticorpi conduc la procese inflamatorii. Simptomele pot apărea într-un interval de până la trei zile de la ingerarea alimentului declanșator. Dacă suferi de o afecțiune cronică (boala Crohn, sindromul colonului iritabil, balonare, constipație, diaree, migrene, dureri articulare, greutate excesivă, afecțiuni ale pielii), cauza poate fi o alergie alimentară cu manifestare întârziată, IgG-mediată (de tip III). Citește mai mult
Testul Imupro identifică alergiile alimentare de tip III (IgG) care pot fi cauza unor afecțiuni gastro-intestinale precum boala Crohn, sindromul colonului iritabil, balonare, constipație, diaree, dureri cronice precum migrenele sau durerile articulare, greutate excesivă sau afecțiuni ale pielii, cum sunt dermatita atopică, eczemele sau psoriazisul.
ImuPro este un test de dozare cantitativă a anticorpilor IgG, efectuat după metoda standard ELISA, într-un laborator german de diagnosticare in vitro, într-un mod foarte specializat și profesionist. Laboratorul analizează proba de sânge a pacientului și determină prezența anticorpilor specifici IgG pentru o gamă foarte largă de alimente. Anticorpii sunt detectați datorită abilității lor de a se lega specific de proteinele conținute în 270 de alimente testate. Pe baza titrului de anticorpi, alimentele sunt grupate în trei categorii: „normal“, „ridicat“ și „foarte ridicat“.
Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat ca interpretarea rezultatelor să fie făcută de un medic care are cunoștințele și experiența necesare de a le pune în contextul unui tablou clinic complet.
După identificarea alimentelor “problemă” urmează implementarea unei strategii nutriționale personalizate, care cuprinde 3 ETAPE și care se recomandă să fie făcută tot sub supravegherea unui medic.
În cazul în care simptomele dvs. nu se ameliorează până la sfârșitul etapei de eliminare, ar trebui să urmați alți pași în diagnosticare. Asta pentru că peste alergiile alimentare suplimentare se pot suprapune o afecțiune digestivă fără componentă auto-imună sau o slabă utilizare a nutrienților, care se poate datora unor cauze diverse, printre care se numără metabolizarea precară a carbohidraților (ex. lactoză, fructoză) datorată unui deficit enzimatic sau a unei activități inadecvate a pancreasului ce ar rezulta într-o secreție insuficientă de enzime digestive. În plus, o micoză, o parazitoză intestinală sau o floră intestinală deficitară pot juca de asemenea un rol.
Testul Imupro se face, de obicei, la recomandarea unui medic specialist (pediatru, alergolog, internist, dermatolog, nutriționist) care poate face o evaluare a stării dumnevoastră de sănătate și decide investigațiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament. De asemenea, medicul specialist este și cel care interpretează rezultatele testului Imupro în context clinic și vă ajută să implementați strategia nutrițională pe baza recomandărilor făcute de specialiștii care au dezvoltat conceptul Imupro.
Bineînțeles că testul Imupro poate fi și un demers personal, mai ales dacă ați eliminat toate sau aproape toate investigațiile pentru identificarea cauzelor unei afecțiunii cu care vă confruntați.
Studiile și experiența de peste 15 ani au arătat că alergiile alimentare întârziate pot fi cauza unor afecțiuni gastro-intestinale precum boala Crohn, sindromul colonului iritabil, balonare, constipație, diaree, dureri cronice precum migrenele sau durerile articulare, greutate excesivăsau afecțiuni ale pielii, cum sunt dermatita atopică, eczemele sau psoriazisul.
Tocmai de aceea, identificarea alimentelor “problemă” și implementarea unei diete în conformitate cu rezultatele testului Imupro poate duce la dispariția sau ameliorarea simptomelor supărătoare.
Conceptul Imupro vă oferă 5 variante de testare, cea mai simplă analizând reacția la 22 de alimente, iar cea mai complexă la 270 de alimente.
Imupro Screen - 22 de alimente. Rezultatele analizelor nu vin însoțite de recomăndări nutriționale personalizate.
Imupro Screen+ - 44 de alimente. Rezultatele analizelor nu vin însoțite de recomăndări nutriționale personalizate.
Imupro Basic - 90 de alimente. Rezultatele analizelor vin însoțite de recomăndări nutriționale personalizate.
Imupro Basic+ - 180 de alimente. Rezultatele analizelor vin însoțite de recomăndări nutriționale personalizate și carte de rețete.
Imupro Complete – 270 de alimente. Rezultatele analizelor vin însoțite de recomăndări nutriționale personalizate și carte de rețete.
Testul Imupro este parte integrantă a unui concept care include și o strategie nutrițională pentru obținerea celor mai bune rezultate. Astfel, analiza de sânge este doar primul pas al unui demers care trebuie continuat cu implementarea dietei. Tocmai de aceea, este recomandată testarea reacției la cât mai multe alimente, astfel încât atunci când începeți etapa de eliminare a alimentelor “problemă” să vă rămână cât mai multe opțiuni pentru a vă reconfigura dieta zilnică.
De exemplu, varianta de testare Imupro Screen testează reacția la laptele nefiert, laptele și brânza de capră și de oaie, în timp de Imupro Basic+ testează și laptele fiert, kefirul, brânza Halloumi sau ricotta. Astfel, în cazul în care alegeți prima variantă de testare și reiese că ați dezvoltat o alergie întârziată la laptele nefiert, laptele și brânza de capră și de oaie va trebui să le eliminați temporar din dietă și nu le veți putea înlocui cu alte produse lactate precum laptele fiert, kefirul, brânza Halloumi sau ricotta pentru că nu știți dacă aveți sau nu reacție alergică la ele. Și asta pentru că dacă păstrați în dietă alimente netestare și la care nu știți dacă ați dezvoltat sau nu o sensibilitate alimentară, e posibil ca dieta să nu aibă rezultatele dorite, în condițiile în care conceptul Imupro prevede eliminarea tuturor alimentelor “problemă”.
Cu toate acestea însă, varianta de testare trebuie aleasă și în funcție pe vârsta pacientului și a obiceiurilor sale alimentare.
Copiii peste 12 luni pot face testul. Pentru copiii sub 12 luni, recomandăm să fie testată mama, deoarece anticorpii ei au fost transmiși copilului în timpul sarcinii prin placentă sau în timpul alăptării prin laptele matern. Sistemul imunitar al copilului nu este complet dezvoltat până la 12 luni și nu are aceeași capacitate de reacție ca cel al mamei.
Dacă ții o dietă și totuși nu simți nicio îmbunătățire înseamnă că nu ai identificat toți triggeri. Și tocmai de aceea e bine să le identificăm.
Nu trebuie să reintroduceți alimentele pe care le considerați vinovate. Ar putea apărea valori mai mici la alimentele pe care nu le-ați consumat, dar soluția nu este să le introduceți pentru că profilul imun nu se modifică atât de repede.
Anumite medicamente pot afecta rezultatele testului, așadar dacă are dubii, pacientul trebuie să se consulte cu echipa ImuPro referitor la acest aspect. Un tratament îndelungat cu antibiotice poate schimba rezultatele testului. Dacă ați luat sau încă luați un tratament lung cu medicamente imunosupresoare cum ar fi cortizon, steroizi, prednison, etc., acest lucru de asemenea poate modifica rezultatele. Vă recomandăm să întrebați echipa ImuPro înainte de a comanda testul pentru ca să puteți fi sfătuit dacă este sau nu o problemă.
Concentrația de steroizi din aceste inhalatoare este de obicei așa de mică încât utilizarea lor nu afectează rezultatele testelor ImuPro.
Crema cu cortizon nu ar trebui să interfereze cu rezultatele testului atât timp cât concentrațiile de cortizon sunt mici și aplicațiile se fac local. Dacă pacientul nu ia pastile, poate face testul ImuPro. Pentru a fi siguri, recomandăm determinarea valorii IgG totale din ser. Dacă valoarea nu este scăzută sub limita de jos, nu ar trebui să apară nici un impact negativ asupra testului ImuPro.
Inhibitorii TNF nu au fost până în prezent identificați a avea efecte adverse asupra rezultatelor testului ImuPro. Pentru a fi însă siguri, sfătuim determinarea nivelurilor totale de anticorpi IgG din ser, iar dacă nivelurile sunt în interiorul limitelor de valori normale, testul poate fi făcut.