Natura furnizează tot felul de substanțe nutritive necesare pentru ca noi să trăim o viață lungă, sănătoasă și activă. Din păcate, nu ne putem bucura pe deplin de aceste substanțe nutritive deoarece noi creștem, producem și procesam alimentele.
Gândiți-vă de, de exemplu, la ceea ce facem, cu scopul de a stimula creșterea plantelor și animalelor cu steroizi sintetici, sau cum facem culturile noastre să ceară din ce în ce mai multe minerale si nutrienți din solul care astfel se diminuează. Ca urmare a acestor practici, în afară de faptul că tot mai multe substanțe chimice sintetice intra în propriul nostru sistem, din ce in ce mai puține vitamine esențiale și microelemente din plantele produse se găsesc în alimentația noastră zilnică. Același lucru este valabil și pentru industria creșterii animalelor și producerea zilnică a produselor din carne. Gândiți-vă la dispariția acizilor grași omega-3 din consumul regulat al cărnii.
Simptomele deficitului de micronutrienți și minerale la oameni care sunt situați în topul lanțului alimentar, sunt evidente și bine documentate în literatura de specialitate. Așa cum ne confruntăm cu această situație zi de zi, ne-am dobândit tot mai multe boli pe care pur și simplu le numim "boli ale civilizației", cum ar fi alergie, stres, slăbirea sistemului imunitar, cancer, obezitate, diabet de tip 2, accident vascular cerebral și infarct cardiac , etc. Biochimistul Dr. Linus Pauling, câștigătorul Premiului Nobel, a afirmat pe bună dreptate: "toate bolile unui sistem viu pot fi legate de deficiența unor anumiți micronutrienți".
Deficiența mineralelor și a altor micronutrienți, cum ar fi de exemplu, antioxidanții, inhibă funcționarea normală a enzimelor, precum și cea a vitaminelor. Dezvoltarea unor metode analitice, care ne permit măsurarea și urmărirea cantităților foarte mici de elemente și substanțe nutritive, ne spun că pentru a evita sindromul deficitelor si mai apoi bolile, avem nevoie în fiecare zi de un aport de mai mult de 70 de minerale si micronutrienti diferiți.
Cu toate acestea, corpul nostru nu este capabil să absoarbă și să utilizeze mineralele în orice formă. Ele devin bio-disponibile doar în anumite forme, în așa-numitele complexe organo-minerale.
Ca întotdeauna, natura ne ajută din nou, prin furnizarea celei mai bune soluții pentru mineralele organice complexe. Natura a inventat substanțele humice: adică acizii humic și fulvic.
Acizii humici sunt complecși naturali, organici care formează molecule capabile de a stimula absorbția de minerale. Astfel, s-a descoperit recent că aceste molecule pot crește starea de bine, au rol în întărirea imunității, și chiar ajuta la detoxifierea sistemului nostru prin eliminarea metalelor grele. În plus, substanțele humice conțin mai mult de 70 de micronutrienți în formă bio-utilă.
Substanțe humice sunt formate prin descompunerea biomasei de plante în timpul a zeci de mii sau chiar milioane de ani. Moleculele precursoare de substanțe humice sunt lignine care se găsesc în lemn și se aseamănă chimic cu flavonoidele. De asemenea, este demn de remarcat faptul că substanțele humice cele mai valoroase din punct de vedere biologic sunt exploatate în Ungaria în zona lacului Balaton.
Din punct de vedere chimic, substanțe humice sunt molecule naturale de quinon care conțin grupări acide și hidroxil unite pe o așa numită structura de bază aromatică. Ele sunt polimeri naturali care sunt construiți din monomeri de acid fulvic. Greutatea moleculară medie a substanței humice variază între 200-5000. Acizii fulvici au o greutate moleculară mică ceea ce determină o pătrundere rapidă în sistemul de circulație și au efecte benefice directe, cum ar fi antivirale și antioxidante. Mai mult decât atât, ei "catalizează” producerea de energie in celule, ajuta la menținerea imunității puternice și, de asemenea, au efecte de detoxifiere. Polimerii mai mari de acid fulvic, numiți acizi humici, rămân în tractul intestinal stimulând flora bacteriană "bună" și servind ca un "magnet" pentru metale grele și alte molecule toxice, de exemplu pesticide, realizând în același timp eliminarea acestora din sistemul nostru. Deși beneficiile medicinale ale substanțelor humice sunt cunoscute de sute sau chiar mii de ani, știința modernă a redescoperit recent potențialul lor terapeutic, ca de exemplu, "substanță antivirală" sau o "alternativă la antibiotice".
Efectele medicale ale acidului humic (publicate in reviste de specialitate)
Efect Antioxidant – efecte exceptionale in inactivarea radicalilor liberi care pot cauza conditiile de imbolnavire, cum ar fi cancer, imbatranire prematura, disfunctii endoteliale, aparitia ridurilor;
Intensificarea activitatii enzimatice – Enzimele si vitaminele sunt surse de vitalitate. Ele transforma nutrientii si moleculele de constructie biochimica in energie. Substantele humice stimuleaza activitatea enzimelor si vitaminelor.
Efect antiviral – Efectul antiviral al substantelor humice a fost folosit in medicina umana de mai mult timp, deoarece acestea se numara printre cei mai eficace agenți antivirali ai naturii.
Chelati organici - Acizii humici transforma elementele anorganice (minerale și micronutrienti) în chelați organici permițându-le astfel să intre celule. Impreuna cu mineralele biologice importante (Magneziu si Calciu) formează chelați organici, formand totodata complecși puternici cu metale grele, ele ajută la îndepărtarea metalelor toxice ( cum ar fi Cd, Hg, Pb) din organism.
Optimizarea mineralelor – Substantele humice asigură absorbția optimă a mineralelor prin inhibarea absorbției celor care sunt in supradoza, dar in acelasi timp sprijina absorbția unui nivel scăzut de minerale.
Eliminarea toxinelor - Structura fizico-chimica a substanței humice permite formarea interacțiunii chimice cu o varietate de produse chimice. Astfel, acestea pot elimina mai multe tipuri de toxine din organism. (Literatura de specialitate menționează peste 170 de molecule străine diferite în sângele unei persoane.)
Toxinele organice - Reziduuri descompuse din medicamente / Pesticide și reziduurile acestora (din legume, fructe, sucuri și cereale)
Toxine fungice și bacteriene (de la toate tipurile de produse alimentare) / Reziduurilor din teflon (de la bucătărie)
Metale grele toxice
Aluminiu din corp (Al) (in principal din bucătărie) / Potasiu (K) (de la deșeuri industriale, peste, plante fertilizate cu potasiu, ape minerale) / Mercur (Hg) (de la plombarea dinților, pește mare și homar) / Plumb (Pb) (de la glazura ceramica, sticlărie de cristal și anumite vopsele) / Elemente radioactive (urmare a dezastrului chimic de la Cernobîl)/ Arsenic (As) (de la alimentarea cu apă)
Acidificarea organismului - Așa-numitele obiceiuri si reguli nutritionale „moderne” care contribuie la acidificarea corpului uman (consumul de pâine albă, carnuri industrializate, dulciuri, zahăr alb, cafenea, alcool, brânzeturi moi, etc. ) pot duce la aparitia unei varietati de boli, cum ar fi artrita reumatoidă, astmul, obezitate, osteoporoză, căderea părului, etc . Substantele humice neutralizeaza gruparile acide depozitate in tesuturi si apoi extrag depozitele biologice. Rezumând, acidifierea scade nivelul de micronutrienti disponibili.